Spring til indhold

Rasmus Stabell

Han er manden bag kæmpe hits som “Kun for mig” med Medina & “Natteravn” med Rasmus Seebach.

Men succes handler hverken om hits, berømmelse eller anerkendelse, hvis du spørger Rasmus Stabell. Mød en af Danmarks mest anerkendte musikproducers, der arbejder sammen med kunstnere som Medina, Outlandish, Specktors, L.O.C., Burhan G, City Bois & mange flere.

Hvad er du taknemmelig for?

Jeg er taknemmelig for, at jeg har fået lov til at leve af det, som er min passion. Helt vildt. At kunne få lov til at leve et helt liv af det – eller indtil videre et halvt liv håber vi – af det. Jeg ønsker virkelig for alle, lige meget hvad deres passion er, at de kan få lov til det. Og så er jeg taknemmelig for mit helbred. 

~ hvor ofte tænker du på taknemmelighed, og hvad betyder det for dig?

Taknemmelighed tænker jeg på hver dag. Jeg havde en sjov oplevelse, hvor jeg mødte en mand til en julefrokost, som jeg snakkede med. Jeg troede han var måske 52 år, og finder så ud af vi var jævnaldrende. Det satte nogle ting i perspektiv for mig. Jeg er selv 41 år, og jeg er utrolig taknemmelig for min egen fysik. For mig er kroppen ret vigtig. Og det hele hænger sammen.

Hvis du ikke er glad, for det du laver, så kan du se det på din krop.

I perioder i mit liv hvor jeg har haft for travlt & været stresset, så har jeg også kunne se det på min krop. Men mit trick er, at holde min krop sund – for så er jeg også mental sund. Så det gør jeg med motion & ved at være bevidst om hvad jeg spiser, gerne vegetarisk. Men jeg har gjort det til en vane at være aktiv så meget og ofte som muligt og helst udenfor.

Hvad er det bedste ved livet?

At få lov til at gøre det jeg brænder for, men også at være konstant nysgerrig. Jeg havde en periode hvor jeg boede i L.A. hvor jeg tog en beslutning om konstant at have en ja-hat på. Dér vil jeg faktisk sige, at jeg fik det bedste UD af livet.

Så selvom jeg havde brugt fire timer i bilen på grund af myldretid, var træt eller allerede havde haft en travl dag, så skulle jeg sige ja, hvis jeg blev inviteret til noget. Dét er bare det fedeste, jeg har prøvet! For jeg kom ud i nogle oplevelser, som er nogle af de bedste jeg har haft. Livet kan dét der; hvis man bare siger ja til det. 

Så dét er faktisk det bedste ved livet – dét er at sige ja til det!

Og det glemmer man måske lidt i perioder. Selvfølgelig kan man ikke bare sige ja til alt, men jeg synes det er vigtigt at huske det engang imellem.

Hvad er meningsfuldt for dig?

Indhold. At føle mig i live. Og gøre noget ved det. Der er mange der siger, at de vil gøre noget eller ændre noget. Som et quote på Pinterest eller Instagram. Men at rent faktisk gøre dét, det er der lang vej til. Men det som rent faktisk gør livet meningsfuldt, det er jo at gøre dét. Det har jeg hvert fald fundet ud af.

Jeg tror mit skrækscenarie er at dø, og fortryde alle de ting jeg ikke gjorde.

Så vil jeg hellere gøre dem og sige undskyld bagefter. Jeg har faktisk ikke altid været den bedste til dét. Tidligere i livet har jeg været meget tilbageholdende og genert, så dét at sætte handling bag ting jeg drømte om eller kunne tænke mig at prøve, har været en barriere jeg måtte bryde ned.

Det kan stadig være der, men min livserfaring har nu heldigvis lært mig, at livet bare giver meget mere mening, hvis jeg rent faktisk sætter handling bag dét jeg drømmer om.   

Hvad er meningen med livet?

Meningen med menneskets eksistens er reproduktion. Sådan helt basic, fuck alt andet. Det er den kolde version. Og nok også lidt firkantede.

Men samtidig tror jeg også, at det handler om at få så meget ud af livet som muligt, mens man er her. Og få en forståelse for, at der er meget mere, end det vi kan se med øjet.

Jeg ville ønske for alle, at de kunne se, at der er en dybere mening med livet.

Det tror jeg, at der er mange, som ikke oplever, og det synes jeg er synd. Men jeg tror meningen med livet, er noget vi vil søge efter hele livet. Måske vi skal have nogle erfaringer hér, for at kunne tage det med videre til det næste

Hvis alle var en mulighed, hvem vil du så allerhelst møde & tale med?

Den amerikanske plade producer Rick Rubin. Han er nogle og halvtreds og var med til at starte Beastie Boys, L.L. Cool Jay, Run DMC og Def Jam Records som er et af de første hip hop selskaber i verden. Han er en pioner og har produceret alt fra Red Hot Chili Peppers til Slayer, Metallica,Johnny Cash, Jay Z, Kanye west, Adele – jeg mener, hvem har det?

Dét i sig selv er fedt; men han er også et vildt spændende menneske.

Han har mediteret siden han var 15 år, hvilket er ret unikt.

Rick Rubin har et talent til at finde folks sande jeg, hvertfald deres sande jeg i musikken. Vejlede dem ind til kernen af deres musiske kreativitet.

Han ser sådan helt zen & rar agtig ud. Og samtidig intens. Rolig og intens. Ham vil jeg utrolig gerne møde og tale med. Det er selvfølgelig en afspejling af, hvor jeg er lige nu. Hvis du spørger mig om et år eller ti så er det måske en anden.

Hvem har påvirket dig mest?

Uh der er mange. En ting for nyligt har faktisk været, at jeg har været oppe ved Jesper Westmark, og opleve nogle ting dér, som har påvirket mig. Og mødt nogle fantastiske mennesker dér, og dét har påvirket mig rigtig meget. Men det er jo sådan for nyligt. 

Mange har påvirket mig før det. Mine forældre selvfølgelig og andre, men jeg kan ikke sige sådan direkte hvem. Men der er en periode i mit liv, som påvirkede mig meget.

Jeg har været DJ i mange år. Du ved, champagneflasker, wup wup & alt sådan noget. Det var fint, betalte huslejen og jeg var god til det. Og det var jo sjovt. Indtil det ikke var sjovt længere. Og jeg ved ikke, om det var nogle der påvirkede mig til at gøre det – måske det var mig selv – men jeg trak stikket i et år, hvor jeg slet ikke spillede nogen af den type DJ jobs.

Så jeg havde ikke nogle penge. Men det var det bedste år.

Fordi jeg gjorde nye ting, og var ude og høre musik i undergrunden.  Jeg gav mig selv lov til kun at gøre dét, som jeg virkelig selv ville.

Dén periode påvirkede mig og min fremtid. Den betød, at da jeg kom tilbage i studiet og lavede musik, så lavede jeg pludselig en anden slags musik. Og lavede “Kun for mig” for eksempel.

Dét hit ville jeg aldrig have lavet, hvis ikke et eller andet ikke havde påvirket mig til at sige; “Schh…” i livet.

Sidenhen har jeg været bevidst om, at gå efter kun at lave det, som jeg føler er rigtig for mig. Så kan det godt være, at du ikke tjener nogle penge, men det er jo kun i en periode; der er en vej derefter, som er meget længere.

Hvem inspirerer dig og hvorfor?

Rick Rubin igen. Og Eckhart Tolle. Han har inspireret mig til at være rolig, og se livet på en anden måde. Det har været en huge impact. Det var ham som sådan vendte noget for mig, inde i mit hovede. Han er en inspiration, som jeg altid vender tilbage til. Jeg hører tit på lydbog, og der er noget med hans stemme. Jeg har jo noget med lyd he he… Men hans accent. Der er noget i den jeg godt kan lide.

Musik inspirerer mig. Især musikgenre jeg ikke har hørt før. Min gode ven Nicolas Brañas inspirerede mig. Han gav mig en playliste med 200 numre, jeg aldrig havde hørt før. Det var det fedeste. Jeg troede, jeg kendte til al musik. Det inspirerede mig til at huske, at det gør jeg jo ikke.

Kunst inspirerer mig også. Jeg har brug for at komme ud og se udstillinger. Min far er kunstner, så jeg er selvfølgelig vokset op med det. At kigge på kirker, arkitektur sammen med mine forældre. Jeg tror, jeg skulle have været arkitekt, hvis jeg ikke skulle lave det her.

Det er måske for sent… Eij det skal man aldrig sige det er, jeg har ikke engang gået i gymnasiet.

Men kunst & arkitektur inspirerer mig, også når jeg får tankerne bag kunst af vide.

Bitte små ting kan inspirere mig. Noget du siger. Jeg har sådan noget med ord, der inspirerer mig, og på min telefon har jeg en note som hedder “t-shirt” print. Der står alt muligt mærkeligt. Som eksempel; ”Jeg har aldrig filmet en DJ ædru”, “Jeg kan høre havet diskutere”, “indtil videre – fedt!” , ”One song away” og ”han havde købt 1000 selvlysende snørrebånd. Det er en pærevælling af sætninger og mærkelige ord, som pludselig vil komme til at give mening, enten i en sang eller et foto projekt.

Jeg elsker at tage billeder og skal snart lave en udstilling med dem. Den skal hedde “Skate – Play the drums – Eat spaghetti”, som kommer ud af en psykolog session jeg havde i L.A. for fire år siden under hypnose. De ord var mig, da jeg var lille, for dét var alt, hvad jeg lavede. Så det er titlen på min kommende fotoudstilling.

Har du nogle små ritualer?

Nej det har jeg faktisk ikke. Jeg har dog bemærket, at jeg ofte arbejder bedst, når jeg skal tisse ha ha… Du ved sidder og ryster lidt med benet, imens jeg arbejder. Men har ikke noget med at skulle dreje rundt ti gange inden jeg skal spille eller noget. Altså jeg er nok halvfjerds procent rutine menneske. Jeg kan godt lide at have rutiner; for så ved jeg ting bliver gjort. Men jeg bryder mig ikke om, at putte mig selv i en kasse. Det er sådan lidt en blanding af at være rebel og samtidig have noget at skulle stå op til, & ting der skal gøres.

Hvad er succes for dig?

….laaaaang stilhed….

Det er succes at finde ind til roen. Jeg har et liv med masser af arbejde; men det er succes for mig, ligesom at finde ind til roen i mig. Fordi ellers brænder man ud. Det er succes, at lægge mærke til ting. Det er også dét meditation gør. Og de små momenter med bevidsthed på den indre ro, som man husker at tage.

Hvis jeg kan bevare den bevidsthed & ro igennem dagen; dét synes jeg, er en succes.

Fordi det påvirker alle omkring mig. Min familie. Mit liv og mine omgivelser. Hvis jeg kan beholde dét hele livet. Så er der meget mere plads til kærlighed. Og til at rumme ting. Andre mennesker. Det er jo egentlig en ret lille ting at gøre. Men hvis jeg kan give dét videre. Og inspirere mine venner til dét. Så er det bare endnu mere en succes. Så. At bevare roen. Være i nuet. Skabe plads rundt om mig, ved at finde roen i mig selv…

Jeg føler ligesom, at jeg har fattet dét. Men nogen gange, når jeg ikke er opmærksom, så ryger jeg ud af den. Alt går så hurtigt, så man kan hurtigt glemme det, hvis man ikke er opmærksom på det. Men alt det kræver, er jo egentlig bare, at være konstant opmærksom på dét.

Hvad er dit næste mål?

Jeg skal til Costa Rica og drikke nogle mærkelige ting (Ayahuasca). Det er et mål, fordi det er en kæmpe udfordring & lidt angstprovokerende, men det er et mål at gøre dét.

Jeg vil gerne udvide min spirituelle indsigt. Meget mere. Jeg har den. Men jeg har måske én procent. Jeg føler først lige, at jeg er startet og jeg vil virkelig gerne udvide dét. Jeg synes det er virkelig spændende, og vil også gerne give de indsigter videre til andre. 

Så er mit andet mål at få en familie. Det kunne jeg godt tænke mig. Men ikke for enhver pris. 

Og så er der et mål med arbejde. Jeg har været selvstændig i ti år med det her pladeselskab. Så tiden er moden til nye ambitioner. Og vi har mange flere og større ambitioner med udlandet, blandt andet at få de artister vi har udover de danske grænser.

Jeg har været med til at skabe nogle af Danmarks største popstjerner, så det mål har jeg ligesom kunne krydse af, og det er jeg mega taknemmelig for. Ha ha der er mere jeg er taknemmelig for. Også dét at jeg har været med til at lave dansk musikhistorie. Dét kan man ikke tage fra mig. I musikhistorie bøgerne om ti-tyve år står jeg eller noget musik jeg har lavet i. Det er vildt.

Hvad gør du, når du har en ide du gerne vil manifestere?

Jeg siger det højt. Og jeg siger det mange gange. Til mig selv. Ligesom i “The Secret”. Virkelig tror på det. Taler om det i nutid. Og det virker. Nogle gange kan jeg godt glemme det, og så skal jeg lige huske mig selv på det. Men for eksempel da jeg mødte min eks kæreste. Der var jeg bare overbevist om, at: “Det sker dét her, vi skal være et par” – og det skete.

Så jeg siger det højt. Og overbeviser min krop om det. Og så er det vigtigt at blive ved med at tro på det.

For man kan hurtigt blive hylet ud af det. Hvis andre siger; “Ej det er ikke så god en ide…” eller “Det tror vi ikke på”, så husk at beholde troen indeni. Fortæl dig selv “JEG TROR PÅ DET”. Så er det også vigtigt, at lige meget hvad du laver, så skal du lægge din sjæl i det. Nogle følelser. Der skal sættes noget på spil.

Har du gjort en drøm til virkelighed?

Ja. At blive musikproducer og lave store hits. Så ja det har jeg. Det at vinde og få anerkendelsen som årets producer til DMA, det er jo en slags drøm som er gået i opfyldelse, og som jeg er glad for.

Min drøm har også været at eje et sommerhus, for det er jeg vokset op med ved min farmor og farfar. Jeg har sådan et billede der hjemme, et barndomsminde, hvor jeg slår græs med min farfar. Det er taget bagfra og vi slår græs sammen.

Så jeg har altid drømt om et sommerhus, hvor jeg kunne slå græs.

Og den drøm er nu en virkelighed. Og jeg tænker faktisk på dén drøm og dét minde, hver gang jeg slår græs i sommerhuset. Og det gør jeg jo en del gange henover en sommer ha ha…

Hvis du kunne lære et barn én ting, hvad skulle det så være?

Taknemmelighed. Du skal være taknemmelig for det du har. Også selvom det føles som lidt. Det er som om, at det er sindssygt svært for folk i vores del af verden. Mens det virker som om, at folk der lever i dårligere kår, er mere taknemmelige end vi er. Det er tankevækkende. 

Hvad vækker følelsen af glæde i dig?

Det er bare at danse. Virkelig. Og kærligheds følelser. Musik er glæde for mig, for musik rør mine følelser. Og kan vække en følelse af glæde. Eller sorg. Musik er min største tricker. Men jeg er også draget og mærker glæde af en smuk solnedgang eller smukke mennesker.

Hvad gør du når du gerne vil nære & forkæle dig selv?

Ja. Øhm. Click Mix. Det var det. Bare en stor pose Haribo slik… ha ha.. Ej… men du ved en søndag med “mig tid”. Det kan være at gå i sauna. Sauna gus er virkelig at forkæle mig selv og gøre noget for mig selv fysisk. Eller bare være nøgen iført min badekåbe. Jeg kan godt lide gå rundt derhjemme og være nøgen under badekåbe. Det lyder fjollet, men det synes jeg er rart.

Eller komme ud og se en udstilling. Gå ud til havet. Det føler jeg er selvforkælelse. Lige meget om det er sommer eller vinter. 

Hvad er du mest stolt af?

Mine forældre blev skilt da jeg var 21 år. Det var en stor udfordring, og min mor har ikke haft en kæreste siden. Og jeg så ikke mine forældre samlet i måske 18 år. En dag sagde jeg bare til dem begge; “På lørdag skal i komme hjem til mig og spise”.

Da dagen kom talte jeg som et vandfald de første tyve minutter, fordi jeg var bange for der skulle være stille. Der var gået et langt liv siden vi tre havde siddet sammen; men så slog det mig, at vi jo havde vi siddet hér tusinder af gange før. Som mor, far og barn. Så jeg er mega stolt af, at jeg tog fat i dem dengang. Pludselig var det jo mig, som var den voksne. 

Hvis du vidste, du kun havde få år tilbage at leve i, hvad ville du så ændre?

Ikke noget. Måske arbejde lidt mindre, men så igen kan jeg godt lide mit arbejde… så nok ikke…

Hvad er din bedste investering?

At investere i mig selv. At kigge indvendigt.  Det er virkelig den bedste investering at bruge tid på det. For det påvirker jo alt andet i mit liv, nuet og i fremtiden.

Tro mig, jeg har været langt væk fra den slags investering i mange år. Jeg har drukket sygt meget. Jeg er meget social og brugte engang al min tid på at være sammen med folk. Hele tiden. Altid.

Indtil jeg fik stress og angst. Så fandt jeg ud af, at den bedste investering er, hvis jeg ikke skal noget i aften. På den måde fandt jeg også ud af, at jeg havde noget andet indvendigt. Dén investering er den bedste, jeg nogensinde har gjort.

Verden indeni er jo kæmpe stor, & du behøver virkelig ikke en flybillet for at flyve. 

Hvilken podcast lytter du mest til – & er der nogen du følger på Sociale Medier du vil anbefale andre?

Tim Ferries. Hans podcast lytter jeg meget til. Han er skarp og har utrolig interessante mennesker inde. Jeg kan godt lidt at lytte til podcast med mennesker, som jeg umiddelbart ikke kender, eller om emner der måske ikke umiddelbart interesserer mig. Apropos den nysgerrighed jeg nævnte tidligere.

I en podcast er det mennesket der interviewes, som kommer frem. Så selvom det måske er en ejendomsmægler – hvilket måske ikke virker som noget for mig- jamen så kommer mennesket i centrum, og taler om deres liv og udfordringer, deres spirituelle opdagelser og meget mere, som jeg jo alligevel blev inspireret af.

På Sociale Medier er det nok Rick Rubin på Instagram. Han har altid kun ét post. Så sletter han det tidligere post, når han lægger et nyt op.

Hvilken sang sætter du på, når du er allermest glad?

Det er svært. Men jeg bliver altid glad, når jeg hører Daft Punk. 

Rasmus Stabell er født i 1978 & opvokset på Frederiksberg og i Valby, & bor idag på Islands Brygge. Hans drøm om et sommerhus blev til virkelighed i Tisvilde, hvor han opholder sig meget henover sommeren. I sine yngre dage spillede Rasmus trommer i sine bands, inden han kastede sig over DJ pulten. Et årti blev brugt på at mikse beats til festglade københavnere, alt imens hans sørgede for at byens smukke mennesker havde noget at danse til, brugte han fritiden hjemme i producer stolen og begyndte at skabe sin egen musik. Inden længe åbnes dørerne op til hans første fotoudstilling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *