Spring til indhold

79. Forvirring om sund kost: Kost myter, industri interesser & hvorfor kost er vigtigst hvis du vil leve sundt & længe med Tobias Schmidt

I 2015 var der på verdensplan 12 millioner for tidlig dødsfald verden KUN på grund af dårlig kost. Der var altså flere mennesker som døde af dårlig ernæring alene, mens de som døde af alkohol, rygning & fysisk inaktivitet til sammen var 11,4 millioner.

Og selvom de fleste måske har en nogenlunde god ide om, hvad der er sund kost, så er der stadig kæmpe forvirring hos de fleste mennesker, ligesom myter & gammel, forældet viden hænger ved.

Selvom jeg forsøger at sætte mig ind i hvad sund kost egentlig er, så oplever jeg stadig nogle gange at blive forvirret på grund af modsatrettede artikler & “nyheder” fra medierne, ligesom jeg ved mange myter hænger fast i både mig & mange andre.

Derfor glæder det mig at have en gæst i ENHED rummet i dag, som har dykket ned i videnskaben & samlet hvad forskningen egentlig viser.

Ikke hvad medierne giver taletid på grund af click bait.

Ikke hvad store industrier som æg, mejeri, kød, sukker osv. finansierer af undersøgelser, fordi det derved med 4-8 gange større sandsynlighed (viser data altså) falder ud til deres fordel. 

Min gæst er Tobias Schmidt Hansen som er læge med fokus på livsstil & forebyggelse, formand for “Dansk Selskab for Livsstilsmedicin” & forfatter til flere bestseller bøger om kost.

Og mens mange mennesker er bange for at mangle næringsstoffer, så kommer Tobias med en vigtig pointe; “Det vi dør af, er det vi får for meget af. Ikke det vi får for lidt af”.

Lyt med hvis du vil blive klogere på;

  • hvordan de store industrier & medier nyder godt af, at du som forbruger er forvirret
  • hvad et godt studie egentlig er & hvordan du kan blive mere kritisk overfor mediernes click bait 
  • hvor nemt det er for industrierne at vildlede, forvirre & skabe tvivl
  • 3 vigtige ingredienser for at lære nyt
  • 7 grundsten for din optimale sundhed

Og så gennemgår vi flere store myter, hvor du får indblik i hvor myten er opstået & hvorfor den ikke er sand i følge videnskaben. Blandt andet dykker vi ned i et produkt som er udskammet for at øge risiko for kræft – men som faktisk markant sænker risiko for brystkræft, prostatakræft m.m.

Til sidst i samtalen kan du også høre hvor lille & simpel en ting du kan gøre, for at forlænge dit liv med op til flere år. Og hvad siger videnskaben om det der med økologi? Lyt med.

Og i den her uge er der udkommet en surprise bonus episode, nemlig en Q&A med mig hvor jeg svarer på lytter spørgsmål. Du finder lidt over tyve min i det åbne feed & en halv time yderligere inde i ENHED universet.

Log ind på din ENHED profil & bliv medlem hvis du endnu ikke er det via link hér.

Tak fordi du lytter med, jeg er så glad for at du er her!

Stort kram, 

Noell